Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ







Κάθε που ζύμωνε η μάνα μου στο χωριό ήταν μια ιεροτελεστία.
Όχι μόνο η δική μου άλλα όλες οι μάνες του χωριού!!!
Να σηκωθεί πρωί να «πιάσει» το προζύμι, να έχει φροντίσει από ημέρες για τα πουρνάρια να «κάψει» ο φούρνος, να πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία για να φουρνίσει το ψωμί να ψηθεί στην ώρα του.
Γιατί δεν έπρεπε να καθίσει καθόλου παραπάνω η παρακάτω έπρεπε να ψηθεί ομοιόμορφα άλλος δεν θα φούσκωνε, και εκτός αυτού το ψωμί έπρεπε να «κράτηση» τουλάχιστον 10 ημέρες!!! Το δε ζύμωμα κράταγε μια ώρα και παραπάνω
Μη φανταστείτε ότι ζυμώνανε κάθε μέρα!!!!
Τι διαδικασία και αυτή;;;
Η καλή νοικοκυρά έκανε και το πιο καλό ψωμί, το ζύμωνε πιο πολύ ώρα!!!!
Όλοι είχαν το δικό τούς φούρνο δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς σπίτι δίχως φούρνο
Στοίβες τα πουρνάρια τα μαζεύανε από το καλοκαίρι για να καίνε το φούρνο όλο το χειμώνα
Και την ώρα που έβγαινε το ψωμί καυτό αν είχαμε λίγο  βούτυρο (λίγδα από γουρούνι εννοώ μην μπερδεύεστε…) τότε τρώγαμε εμείς τα παιδιά με πολύ όρεξη διαφορετικά πάλι  ψωμί με τυρί και όλα ήταν μια χαρά!!!
Ποιος μπορούσε να διανοηθεί  η να σκεφτεί και να ξεστομίσει ότι δεν τρώει χθεσινό ψωμί;;;; ΚΑΝΕΙΣ!!!!
Και όσο περνούσαν οι ημέρες τόσο πιο σκληρό γινότανε το ψωμί σαν πέτρα, άλλα αυτό ήταν μια λεπτομέρεια άνευ σημασίας για όλους!!!....
Και όσο  πλησιάζανε οι ημέρες για να ξανά ζυμώσει, τόσο το ψωμί γινότανε πιο σκληρό…. Τότε το νερό και το ξίδι πιάνανε δουλειά!!!
Νερό,ξυδι, λίγο ζάχαρη, πολύ τριμμένο ψωμί μέσα σε μια κούπα, και τρώγαμε μια θαυμάσια ξυδοπαπάρα !!!!!
Δεν επάθαμε τίποτα μεγαλώσαμε θαυμάσια!!!   ΣΗΜΕΡΑ;;;;; άστα να πάνε!!!!
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΟΥΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.